Hveteallergi

Det er mulig å ha allergi eller intoleranse mot hvetemel eller andre kornslag uten å ha cøliaki.

Hveteallergi er relativt sjelden, men kan være alvorlige. Europeiske studier anslår at rundt 0,5 prosent av alle barn og 0,4 prosent av den voksne befolkningen har hveteallergi. Barn med hveteallergi blir vanligvis bedre med alderen. Hveteallergi er en immunologisk reaksjon på et eller flere av proteinene i hveten, vanligvis glutenprotein. 

Symptomer på hveteallergi:

- Oppkast

- Diarè

- Magesmerter

- Hudutslett

- Pustebesver

- Forverring av eksem

- Elveblest

Ved hveteallergi anbefales det å starte med glutenfri kost. Deretter kan kornsortene havre, bygg og rug prøves ut i samråd med lege og/eller klinisk ernæringsfysiolog. Det er relativt mange som tåler havre, mens kryssreaksjon på bygg og rug er mer vanlig.

All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige. Når du får i deg hveteproteiner vil antistoffer fra immunsystemet gjenkjenne dem og signalisere at histamin og andre kjemikalier må frigjøres for å bekjempe "de farlige stoffene". Dermed utløses allergiske symptomer.

Les mer om hvete og gluten allergi/intoleranse her