De vanligste allergiene

Pollenallergi 

Hvis du ofte er tett i nesen, nyser, og har kløende og irriterte øyne om våren og i sommerhalvåret, kan det hende du har pollenallergi. Les mer om pollenallergi ved å klikke på overskriften.

Ulike pollentyper

Hundeallergi

Pelsdyrallergi kan man utvikle når som helst i livet, men det oppdages ofte i løpet av barne- og ungdomsårene. Mange opplever at deres allergiske plager minsker når de blir eldre. Les mer om hundeallergi ved å klikke på overskriften.

Katteallergi

Katteallergi utvikles ofte i barndommen, og kommer av at kroppens immunforsvar overreagerer mot eggehvitestoffer som utsondres fra kattens urin, spytt, talgkjertler og tråputer. Les mer om katteallergi ved å klikke på overskriften.

Middallergi

Middallergi oppstår som oftest allerede i barndommen. Det er middens avføring som kan forårsake allergiske reaksjoner hos mennesker. På den vanlige husstøvmidden har man funnet et titalls ulike proteiner som forårsaker allergier. Som oftest er plagene verst om natten og morgenen, ettersom det er i sengen man kommer i kontakt med midden. Les mer om Middallergi ved å klikke på overskriften.

Muggsoppallergi

Den som har muggsoppallergi er overfølsom for sporene og mykotoksinene - giftene - som muggsoppen gir fra seg. Ettersom sporene er luftbårne, får vi dem først og fremst i oss gjennom luften vi puster inn, noe som fører til plager i luftveiene. Symptomene som forekommer ved muggsoppallergi er vanlig også ved andre allergier, og derfor kan det være vanskelig å koble dem til akkurat innendørsmiljøet. Les mer om Muggsoppallergi ved å klikke på overskriften.

Astma og allergi

Det er ikke uvanlig at personer med allergisk rhinitt (høysnue) kan få problemer med astma når de kommer i kontakt med et stoff som de ikke tåler. En allergisk astma utløses og/eller forverres ofte av allergener. Astma og allergi går med andre ord ofte hånd i hånd, spesielt når det gjelder astma og allergi hos barn. Les mer om astma og allergi ved å klikke på overskriften.

Parfymeallergi

Hvis du blir dårlig av parfyme eller andre duftstoffer, kan det tyde på at du har parfymeallergi. Parfymeallergi er en form for kontaktallergi som rammer rundt 1-3 prosent av befolkningen i Europa. Les mer om parfymeallergi ved å klikke på overskriften.

Nikkelallergi

Allergisk kontakteksem skyldes en forsinket type hypersensitivitet og gjør at symptomene vanligvis kommer 24 til 72 timer etter eksponering4. Det rammede hudområdet er rødt og hovent, med små blemmer, eventuelt blærer og sårdanelser4. Kløe er vanlig. Ofte er det en ganske skarp avgrensning av eksemet. Les mer om nikkelallergi ved å klikke på overskriften.

Kuldeallergi

Kuldeelveblest omtales av mange som kuldeallergi. Det er egentlig ikke en allergi, men en reaksjon som oppstår når huden utsettes for kulde eller temperaturendring. Et annet ord for kuldeelveblest er kuldeurtikaria. Les mer om kuldeallergi ved å klikke på overskriften.

Juleallergi

"Juleallergi" er en betegnelse på overfølsomhet hos allergikere og reaksjoner som oppstår når vi blir eksponert for irritanter gjennom høytiden. Svibler, julestjerner, juletrær, granbar, stearinlys, røkelse og ulike julekrydder, er blant synderne. Andre kan reagere på støv fra julepynt, samt os og lukt fra vedfyring. Les mer om juleallergi ved å klikke på overskriften.

Kryssallergi

Når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker skyldes dette en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i rå frukt/grønnsaker. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen (proteiner) ligner på proteiner i maten. Les mer om kryssallergi ved å klikke på overskriften.