Er du gravid, planlegger å bli det eller kanskje i barsel?

Vi håper du finner litt nyttig informasjon her. 

Graviditet, fødsel og barseltid er forbundet med en lykkelig tid, og man sier ofte at man er i "lykkelige omstendigheter". Stort sett er det nettopp det, en flott tid! Man skaper et nytt liv, det gir rom for håp, glede og forventning.

Ofte er det nettopp det som kan være litt ødeleggende, forventningen om "lykkelige omstendigheter".

Det er ikke så mange som snakker om belastningen i denne perioden, som kvalme, vondt bekken, halsbrann, mangel på søvn, bekymringer om barnet i magen har det bra, vektøkning, strekkmerker og senskader man kan få etter fødsel. 

Tenker det er like viktig å snakke om disse tingene også, slik at man er forberedt på hva som kan komme. Samtidig vil jeg være tydelig på at de fleste komplikasjoner etter fødsel ikke er vedvarende og med litt egeninnsats kan rette opp det meste. 

Rette opp hva? Tenker du kanskje nå.

Etter vaginal fødsel er det helt normalt å få urinlekkasje, dette kan trenes opp med knipeøvelser og bekkenbunnstrening.

Kroppen forandrer seg, det er få damer som går ut av sykehuset i jeansen man hadde på før graviditeten, de fleste reiser hjem i mammabukser og med en tydelig stor mage. Det er helt greit og faktisk helt normalt. For gjennomsnittet vil jeg tro man bruker så mye som et år å komme tilbake til utgangspunktet. 

Strekkmerker er det mange som bekymrer seg over. noen får det og andre ikke, sånn er det bare!

 

Svangerskapskontroll

Alle gravide har rett til svangerskapsomsorg. Tilbudet er gratis, og skal sørge for at du får råd og veiledning slik at du og barnet har det best mulig.

For friske gravide tilbys et basisprogram med åtte konsultasjoner, inkludert ultralyd i uke 18. Ved behov tilbys ekstra oppfølging/konsultasjon.

Trykk her for mer info om svangerskapskontroll.

 

Gravid uke for uke

Les, uke for uke i graviditeten her.

 

Livsstil og graviditet.

Det knytter seg noen livsstilsendringer rundt det å bære frem et barn og man har ofte mange spørsmål.

Her kan du lese mer om dette.

 

Bekkenløsning.

Bekkenløsning skyldes en hormonell forandring som skjer i alle kvinners kropp når de er gravide. Dette er som regel uproblematisk, men noen får så sterke smerter at det hemmer dem i dagliglivet.

Bekkenløsning skjer for at barnet skal kunne passere gjennom fødselskanalen og er vanligvis helt uproblematisk. Dette er en normal prosess hos alle gravide og kalles fysiologisk bekkenløsning.

Du kan lese mer om bekkenløsning her.

 

 Er dette trygt?

Mange gravide er engstelige for at maling, hårfarging, kjemikalier og legemidler kan skade fosteret. Gå til tryggmammamedisin.no for mer informasjon om bruk av legemidler under svangerskapet.

Her kan du lese mer om dette.

 

 Farskapserklæring og fødselsmelding

Ugifte foreldre må huske på å registrere farskapserklæring. Det kan være lurt å gjøre dette før fødselen. Etter at sykehuset har sendt en melding til folkeregisteret om at du har født barnet ditt, vil barnet få tildelt et eget personnummer.

Her kan du lese mer om dette.

 

 Fosterdiagnostikk

Fosterdiagnostikk brukes for å få informasjon om fosterets helsetilstand eller genetiske egenskaper, og er et tilbud til gravide som har økt risiko for å få et foster med alvorlig arvelig sykdom eller med utviklingsavvik.

Her kan du lese mer om fosterdiagnostikk

 

Gravid og alkohol.

Det er ingen sikker nedre grense for alkohol i graviditeten. Du bør alltid unngå alkohol som gravid og gjerne mens du prøver å bli det.

Her kan du lese mer om dette temaet

 

 Graviditet og legemidler

Det er viktig å behandle alvorlig sykdom under svangerskapet, både av hensyn til den gravide og fosteret hun bærer. Målet er å gi den gravide god behandling uten at fosteret påvirkes uheldig.

Her kan du lese mer om dette.

 

 Helsekort og gravide.

Når du er på den første svangerskapskontrollen, fyller legen din eller jordmor ut et helsekort for gravide. Dette kortet er likt for alle og skal følge deg gjennom hele graviditeten.

Her kan du lese mer om helsekort

 

Kosthold for gravide.

Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer. Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes.

Her kan du lese mer om kosthold

 

Mat og drikke du burde holde deg unna.

I svangerskapet bør du være oppmerksom på enkelte matvarer som kan inneholde mikroorganismer, fremmedstoffer eller miljøgifter som kan være skadelig for fosteret.

Her kan du lese mer

 

Sex i svangerskapet.

Sex er ufarlig for både foster og den gravide i et normalt svangerskap. Dersom du opplever blødninger i svangerskapet bør du unngå samleie og oppsøke lege.

Her kan du lese mer om sex når du er gravid.

 

 Hva med snus og røyk?

Å være røykfri øker sjansen for et ukomplisert svangerskap og gir barnet bedre vekst- og utviklingsmuligheter. Bruk av snus i svangerskapet har også negativ effekt på fosteret.

Her kan du lese mer om snus og røyk med barn i magen.

 

Spontanabort.

Mellom 10 og 30 prosent av alle svangerskap ender med spontanabort, så det er ganske vanlig og kan hende hvem som helst. De fleste klarer å bli gravide og få friske barn senere.

Her kan du lese mer om spontanabort.

 

Svangerskapsdiabetes

Svangerskapsdiabetes er en tilstand med forhøyet blodsukker som oppdages eller oppstår i graviditeten. Svangerskapsdiabetes er forbundet med økt risiko for komplikasjoner hos mor og barn.

Her kan du lese mer om dette temaet.

 

Svangerskapskvalme.

Kvalme i svangerskapet er ganske vanlig, men er sjelden farlig for deg eller barnet. Kvalme i graviditeten er verst tidlig på dagen for mange og blir derfor kalt «morning sickness» på engelsk. Hos noen kan kvalmen være der til alle døgnets tider. Den nøyaktige årsaken til svangerskapskvalme er ikke kartlagt, men den har vært knyttet til en stigning i svangerskapshormonet hCG. ​

Her kan du lese mer om svangerskapskvalme.

 

 Alvorlig svangerskapskvalme. (Hypermesis)

Nesten alle kvinner opplever noe kvalme eller oppkast når de er gravide. Det er plagsomt, men sjelden farlig. Alvorlig svangerskapskvalme rammer kun et fåtall gravide, men gir så intens kvalme og så store plager at du blir syk av det og trenger behandling, ofte på sykehus.

Her kan du lese om hypermesis

 

Svangerskapsforgiftning.

Svangerskapsforgiftning er en tilstand hvor gravide får fornøyet blodtrykk og økt proteinnivå i urinen etter 20. uke. Ved alvorlige tilfeller kan man også få hevelse i hender, føtter og ansikt. Tilstanden oppdages på svangerskapskontroll.

Her kan du lese mer om dette.

 

Graviditet og revmatisk sykdom.

De revmatiske sykdommene arter seg ulikt i et svangerskap. Den revmatiske sykdommen kan påvirke svangerskapet, og svangerskapet kan påvirke den revmatiske sykdommen i ulik grad. Det er derfor viktig å planlegge svangerskapet.

Her kan du lese mer om revmatisme i graviditeten.

 

 Referanser: Helsenorge.no