Les om Lisa og hennes hverdag med nevropati. 

 

Lisa kan vel ikke huske hun ikke har hatt vondt i bena. Når hun var mindre var det ikke så merkbart, men hun husker det til tider var vondt å gå.

I 2015 var Lisa på ferie i et varmere land, det var da hun for første gang skjønte at dette ikke var normalt. Hun fikk sitt første «anfall» som hun selv sier, plutselig fikk hun intense smerter under foten, det kjentes ut som knivstikk og var det som hun gikk på brennende glasskår.

Etter den gangen startet den lange veien for å få forståelse, bli trodd og få diagnose, det skulle vise seg å ta 3 år før diagnose var satt.

Lisa har nevropati i både føtter og armer, mens det kjennes ut som knivstikk i føttene har hun skytende smerter som går fra skuldrene og nedover i armene. I tillegg til nevropati i armene har hun også trigger fingre, carpaltunnelsyndrom og ganglion cyste på begge sider. Etter 6 operasjoner er hun lei, smertene er der konstant, hun er vandt med det og det er en del av hverdagen.

Dagene går litt opp og ned for Lisa, hun kan sjelden stå oppreist mer en 30 minutter om gangen og når «anfallene» kommer, er det tre dager med knivstikk og følelsen av å gå på brennende glasskår. Lisa er 60% ufør, heldigvis har hun en arbeidsgiver som er forståelsesfull og som tilrettelegger slik at dagene på jobb går så greit det kan gå.

Hun finner motivasjon, mestring og glede i trening, «det er vondt uansett så jeg kan like greit trene», sier Lisa.

Lisa har klart å få en hverdag som fungerer for henne, hun trener 5 dager i uken og finner egne løsninger for det hun ikke greier.

«Push-up for eksempel, det tar jeg på fingrene siden jeg ikke klarer å holde med oppe på håndflatene».

Det er nok mange lurer på hvordan hun klarer å trene når hun ikke kan jobbe. Men det er ingen som ser alle timene jeg ligger på sofaen for å klare hverdagen.

 «Hadde jeg ikke trent er jeg helt sikker på at jeg hadde vært mye dårligere enn det jeg er i dag»

 

«Jeg finner heller en grunn til å trene enn grunn til ikke å trene» 

I tillegg tilå bruke trening som medisin, bruker hun Lyrica som hjelper mot nevropati i føttene.